Uzun Sap Bağlama İle Kısa Sap Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bağlama derslerine başlamadan önce bize en çok sorulan sorular: uzun sap bağlama ile kısa sap arasındaki farklar nelerdir? ve Hangi bağlama türü ile bağlama öğrenmeye başlamalıyım? Bu yazımızda bağlama kursu İzmir olarak bağlama çeşitleri ve arasındaki farklar konusunda sizi aydınlatmaya çalışacağız.
Uzun Sap ve Kısa Sap Bağlamayı Tanıyın
Anadolu kültürünün en eski ve en sevilen enstrümanı olan bağlamanın temelde kısa ve uzun sap olarak iki farklı çeşidi vardır. Kısa sap bağlamanın diğer adı Çöğür ‘dür. Uzun sap bağlamaya ise Bozuk (kara düzen) denilmektedir.
Uzun sap bağlama ile kısa sap bağlama arasındaki farkları aşağıda sıraladık;
- Uzun sap sağlama kısa sap bağlamaya göre dört perde daha uzundur.
- Uzun sap bağlamanın teli daha uzun olduğu için sesinin tını daha uzundur.
- Kısa sap bağlama daha pratiktir.
- Uzun sap bağlamada ses aralığı ve transpoze imkanı olarak daha geniştir.
- Kısa sap bağlamayı çalmak daha pratiktir.
- Kısa sap bağlamanın tarihi daha yenidir.
- Uzun sap bağlamanın tarihi kopuza kadar da dayandığı için binlerce yıllık geçmişi vardır.
- Kısa sap bağlama aynı oktavı kullanan sanatçılar tarafından daha çok tercih edilir.
- İki bağlamanın da kendine has çalış teknikleri vardır.
- Çöğür yani kısa sap bağlama ile Semai, Ayin gibi havalar çalınmaktadır.
Ayrıca bağlama ile saz arasındaki farklar da merak edilmekte olan başka bir konudur. Genelde bağlama yerine saz kelimesi de kullanılır. Hatta siz de “uzun sap saz ile kısa sap saz arasındaki fark” şeklinde aratmış olabilirsiniz fakat bağlama enstrümanın ismiyken saz, Türk halk müziğinde çalgıların genel adına verilen bir kelimedir.
Bağlamanın atası Türk kültüründe sıkça ismi geçen kopuz isimli müzik aletidir. Şeklen hala su kabağına benzeyen bağlama, ilk olarak su kabağına deri gerdirip tel geçirerek mızrap tarzı bir aletle çalınmaya başlanmıştır. Kopuz hala Orta Asya’da ve Türki Cumhuriyetlerde kullanılır. Uzun sap bağlamanın gelişimi 3000 yılı öncesine dayanırken kısa sapın tarihi çok da eski değildir.
Bağlama Öğrenmeye Hangisi İle Başlanmalıdır?
Bağlamaya yeni başlayanlara tavsiyeler vermek istiyoruz. Eğer bağlama kursu almak istiyorsanız size uzun sap bağlama ile öğrenmeye başlamanızı tavsiye ederiz. Uzun sap bağlama; geniş ses aralığı ve düzen çeşitlerinin bolluğu ile tercih edilebilir. Bağlama ustalarının birçoğu da uzun sap bağlama kullanmaktadır.
Hem birbirinden güzel türkülerimizi söyleyip hem de bağlama çalmak istiyorsanız eğer; uzun sap bağlama ile türkülerin yazıldığı tondan başka bir tona taşınması konusundaki rahatlık da yine uzun bağlamayı seçmeniz için bir neden. Böylece söyleyeceğiniz her türküyü sesinizin tonuna göre transpoze ederek söyleyiş kolaylığı sağlayabilirsiniz. Uzun sap bağlama öğrenme, kısa sapa göre biraz daha zor olsa da başlangıç olarak biraz gayretle çok daha fazla verim elde edeceksiniz.
Bağlama kursu ve bağlama eğitimi hakkında daha çok bilgi edinmek için tıklayın; https://luvisanat.com/muzik-kursu/baglama-kursu/
Luvi Sanat Bağlama Dersi İzmir olarak size iki bağlama arasındaki farkları anlatmaya çalıştık. Eğer merak ettiğiniz başka bilgiler varsa istediğiniz zaman bizi arayabilirsiniz. Ücretsiz bağlama deneme dersi ve bağlama fiyatları hakkında bilgi almak için 0531 943 4732 numaralı telefonumuzu arayabilir WhatsApp üzerinden mesaj atabilirsiniz.